Köfteler

Ev Köftesi Kuşteta Kufteya

Malzemeler : Yarım kg az yağlı kıyma 1 Adet soğan 2 Dilim ekmek içi 1 Adet yumurta sarısı 1 Tutam tuz 1 Tutam karabiber 1 Tutam kimyon 6-7 Sap maydanoz Kızartmak için sıvıyağ
 Tarifi Soğanı randeleyip, kıymanın üzerine ekleyin. Belli bir süre suda beklettiğiniz ekmek içini de ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle ince uzun bir şekil verip hafifçe bastırın. Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın. Haşlanmış sebzelerle birlikte servis yapın.
Patetes Püreli Köfte
Köftesi için:  Malzemeler 500 gr dana kıym 1 adet yumurta 1 adet soğan 1 su bardağı ekmek içi 1/2 çay bardağı sıvı yağ Tuz Karabiber Kimyon Acı sevenler için biraz da pul biber
Patates püresi için Malzemeler :  4-5 adet patates 1,5 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağına yakın süt Tuz
Tarifi  : Önce patatesler, kabukları soyularak haşlanmak üzere tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Diğer tarafta, köfte için tüm malzemeler iyice özdeşleşene kadar yoğrulur. Yoğrulan köfte yağlı kağıt serilmiş yuvarlak büyük boy borcama dökülür. Elle düzeltilerek tepsinin her tarafına eşit şekilde yayılır. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Ben başta ağır ağır içininde pişmesi için 180 derece yaptım, sonradan 200 dereceye çıkararak kızarmasını sağladım. Piştikten sonra fırından çıkarılır. Haşlanan patateslerin suyu süzülür. Ezilerek püre haline getirilir. Ardından tuz, tereyağı ve süt eklenerek iyice karıştırılır. Püre haline getirmeyi blender ile yaparsanız daha iyi olacaktır.Fırından çıkarılan köfte dilimlenerek servis tabağına alınır. Her dilimin üzerine patates püresi koyularak karabiber serpilir ve servis yapılır...::Afiyet Olsun::.. Dobre Petit 
Rodop Köfte alzemeler: 
1 kg çift çekilmiş dana kıyma 1/2 su bardağı çekilmiş  kuru ekmek içi 1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
2 çay kaşığı karbonat 1 yemek kaşığı limon suyu 2 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan

 Hazırlanışı:  Ekmek içi, su ve tuz kıymaya eklenip 10 dakika yoğrunuz. Bir saklama kabında 24 saat buzdolabında dinlendiriniz.24 saat sonra, bir bardakta karıştırılmış olan limon ve karbonat (köpürecek) kıymanın üzerine dökünüz.Soğan rendelenip kıymaya karıştırınız. Eğer peynir ekleyecekseniz, bu aşamada ekleyiniz. Kıymadan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalara şekil verilip saklama kabına diziniz. Bu şekilde 12 saat kadar daha buzdolabında dinlendiriniz.Köfteler dinlendikten sonra, pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkarınız.Orta ateşte iyice kızdırılan ızgara tavasında yağsız bir şekilde önlü arkalı ızgara yapılarak pişiriniz.İstenirse, mangalda veya önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirebilirsiniz. Rodop Köfte hazır.

Pomak tava  köftesi tarifi
Malzemeler:
Köftesi İçin: 500 gr kıyma 1 adet kuru soğan (Orta boy)  1/2 demet maydanoz  3 dilim bayat ekmek  içi 2 diş sarımsak  1 adet yumurta  Kimyon  Pulbiber  Karabiber  Tuz 3-4 adet patates 3 adet domates (Orta boy) 5-6 adet sivribiber  1 tatlı kaşığı biber salças 2 yemek kaşığı sıvıyağ  1 su bardağı su  Tuz Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Geniş bir kaba  kıymayı, rendelenmiş kuru soğanı, ufalanmış ekmeği, yumurtayı, kıyılmış maydanozu, kimyonu, rendelenmiş sarımsağı, tuzu ekleyip köfteyi iyice yoğuralım.  Elimizi hafifçe ıslatıp parmak kalınlığında yuvarlak uzun köfteler hazırlıyalım. Teflon tavaya sıvıyağı koyup kızdıralım ve köfteleri arkalı önlü kısık ateşte kızartalım.  Ayrı bir tavaya sıvıyağı alıp biber salçasını, 2 adet domatesi rendeleyip tavada soteliyoruz. Suyu ve tuzu ilave edip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Tepsiye domates sosunu boşaltıyoruz.  Üzerine köfteleri sıralıyoruz. Kızarttığımız patatesleri ilave edip, biber ve ayırdığımız bir tane domatesi üzerine dilimliyoruz.  Tepsinin üzerine aliminyum folyoyla kapatıp 250 derecelik fırında 30-35 dakika pişiriyoruz. Sıcak servis yapıyoruz
Pomak Misafir Köftesi 
YAPILIŞI Kıyma, çentilmiş soğan, haşlanmış kıyılmış havuç, bir yumurta, kâfi miktarda tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz güzelce karıştırılır, yoğrulur. Yufkalar açılır, üzerine erimiş yağ sürülür. Diğer yufka da yağlanmış yufka üzerine serilir. Yufkalar ortasından ikiye kesilir, kıyma da iki müsavi parçaya ayrılır. Kıymalar bu iki parça yufkaya kenarlarından taşmayacak şekilde sarılır, fazla gelen kısımları kesilir. Yağlanmış tepsiye konur, üzerine bir yumurta ile çalkalanmış yağ sürülür. Orta hararetteki fırına verilir. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Rulolar soğuyunca kesilir. Sıcak olarak kesmeye uğraşılırsa dağılır
Sulu Köfte Ekşili Köfte
Malzemeler :  150 gram kıyma 1 adet soğan 1 adet patates1 su bardağı bezelye1 kahve fincan pirinç1 su bardağı un 1 yemek kaşığı salça4 yemek kaşığı sıvı yağ1 kaşığı karabiber ve kırmızıbiber 6 su bardağı su
 Hazırlanışı :
Köftesi için soğanı rendeleyiniz.Pirinç,maydanoz,karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurunuz.Bir kaba unu koyun ve yaptığınız köfteleri burada iyice sallayın köfteler iyice una bulansın.Bir tencereye yağı ve salçayı koyun salça kavrulduktan sonra suyunu ilave ediniz.Unlanmış köfteleri tek tek kaynayan suyun içine atın 6-7 tane de bir karıştırın tekrar atınız.Bu işlem bitince küçük küçük kestiğiniz patatesleri ilave ediniz.Bezelyeler konserveyse 10 dakika sonra değilse patateslerden hemen sonra ilave ediniz.Tekrar tuzu ilave ediniz.25-30 dakika sonra servise hazır ama patatesleri kontrol edin genelde bu süre de pişiyor.Sulu köfte hazır.

Acılı Pomak Köftesi
Malzemeler :  Yarım kilo, dana kıyma 250 gram, kuzu kıyma 1 tane, yumurta 1 dilim ekmek (kalın) tuz, nane, karabiber
Sos malzemeleri:
1 tane, orta boy soğan(kıyılmış) 5 tane, orta boy domates (rende) 1 diş sarmısak(dövülmüş) tuz,karabiber 2 yemek, kaşığı sıvıyağ
Tarifi: Karıştırma kabına, kıymaları alalım, üzerine ufalanmış ekmeği, tuzu, nanayi ve karabiberi alalım. Üzerine yumurtayı kıralım yoğurarak kıvama getirelim harçtan yumurtadan biraz küçük köfteler yapalım. Hazırladığımız köfteleri, bir kenara alalım biz bu arada sosunu hazırlayalım. Bir tavaya, yağı alalım kıyılmış soğanı üzerine alalım soteleyelim, üzerine domates ve sarımsağı ilave edelim, yaklaşık 20 dakika pişirelim. İndirmeden önce tuz ve karabiberini ayarlayalım.
Hazırladığımız köfteleri, kızartalım servis tabağına alalım, üzerine hazırladığımız sosu döküp servise sunalım. Afiyet olsun.

Ekmek Köftesi - Hlabt Kufteta
Malzemeler.
evdeki artmış kalmış ekmekler(iki francala kadar) 3 yumurta maydanoz iki otra boy kuru soğan bir ıkı yemek kaşığı un tuz kuru nane kırmızı toz biber istenirse köfte baharı biraz karbonat kızartma yağı
Yapılışı: burada sanki et köftesi yaptığımızı düşünelim.kıyma yerine Ekmek kullanalım.
ekmeklerti ıslatıp sıktıktan sonra bir tepsiye ufalayalım.
soğanları ince doğrayalım.Ekmeğe ilave edelim.
yumurtaları kırıp ilave edelim.
nane ,istenirse maydanoz,tuz,k.biber.karabiber ve karbonatı da ilave edip yoğuralım.
hamurun katılığına göre bir veya iki yemek kaşığı Unu da ilave edelim.
küçük köfteler hazırlayalım. bu arada elimizi sirkeye batırıp yuvarlarsak köfteler hem yapışmaz,hem güzel kızarır. Kızgın bol yağda arkalı önlü iyice kızartıp Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun - Dobre Petit 


Pomak Köfte dolması - Pulneni Kufteta 
İçi için; 250 gr kıyma 3 adet soğan 2 avuç ceviz 2 avuç antep fıstığı 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı pul biber 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1 / 3 demet maydanoz 1 çay kaşığı tuz
Hamuru için; 2 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur 2 adet yumurta akı 1 çay bardağı un 1 su bardağı ılık su 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası 1 çorba kaşığı kimyon 1 çay kaşığı tuz 3 avuç yer  fıstığı

Tarifi : Önce 250 gr. kıymayı bir tavaya alın. Üzerine incecik doğranmış 3 adet soğan, 1 çay kaşığı tuz, 1
çay kaşığı şeker ve karabiberi ilave edin. Orta ateşte kıymayı bir kaşıkla dağıta dağıta soğanla karıştırın. Kıyma önce sulanacaktır, suyu tamamen çekinceye kadar iyice kavurmaya devam edin. Tencerenin dibi tutacakmış gibi olup, hafif bir kebap kokusu yayılmaya başlayacaktır. 2 avuç cevizi kabaca parçalara ayırarak yağsız bir tavada, hafif ateşte 3-5 dakika ısıtın. 2 avuç Antep fıstığını da bıçakla kıyarak cevizlerle beraber kıymaya ilave edin. 3 çorba kaşığı zeytinyağını da ekleyip, iyice soğuması için bir kenara koyun. Kıyma soğurken arada bir karıştırın ki topak topak kalmasın. Son olarak 1/3 demet maydanozu ince ince kıyarak
 kıyma ile karıştırın.
Dış hamuru için; 2 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur, 2 adet yumurta akı, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp, mutfak robotunda 2-3 dakika çekin veya ellerinizle büyük bir sini de yoğurun. 1 çay bardağı un ve 1 su bardağı ılık suyu da azar azar ilave ederek, bulgur pişinceye kadar yoğurmaya devam edin. Son olarak 3 avuç Antep fıstığını bıçakla kıyarak ilave edin. Yapışkan, yumuşak bir hamur haline gelene kadar iyice karıştırın.
Tezgahta kesme tahtasının üzerine streç filmi yaklaşık 40 cm uzuluğunda açın, fakat kesmeyin. Streç filmi kesme tahtasından aşağı doğru sarkıtın, üzerine cevizden biraz büyük içli köfte hamurunu koyun. Sarkıttığınız streç filmi hamurunuz üzerine kapatıp elinizle iyice bastırın. Daha sonra bir merdaneyle hamurunuzu incecik açın. Bu sayede içli köfte ustası kadar mükemmel hamur açmış olacaksınız. Streç filmi hamurunuzun üzerinden kaldırın ve üzerine 1 çorba kaşığı iç malzemenizden ekleyin. Daha sonra streç film ile tekrar kapatıp hamurunuzu yarım ay şekline getirip uçlarına bastırın. Kahve fincanı yardımı ile kenarlarını keserek fazlasını alın. İsteğinize göre içli köftelerinizi haşlayabilirsiniz ya da kızartabilirsiniz.

Pomak ikram Köftesi
Malzemeler : 500  Kıyma 1 adet yumurta 2 çay kaşığı tuz 1 orta boy soğan 4 diş sarımsak 2 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı galeta unu Sirke (birkaç damla) 25 gr kaşar rendesi
Sos için : 1 yemek kaşığı biber salçası 2 çay bardağı su
Patates püresi için :  5 orta boy patates 1 yemek kaşığı tereyağı 1 çay bardağı süt 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber
Yoğurma kabına kıymayı, soğanı, ekmek içi, yumurta, kimyon, karabiber ve tuzu koyup özleşene kadar yoğurun. Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avucunuzda yuvarlayın. Elinizi ıslatıp
başparmağınızla köftelerin içini oyarak çanak şekli verin.(çanaklar küçük olmasın pişince küçülüyor) köfteleri yağlanmış fırın tepsisine sıralayın, 200 derece fırında köfteler kızarana kadar pişirin. Kızaran köftelerin içlerini püre ile doldurun. Pürenin üzerine kaşar peyniri koyup, zevkinize göre domates ve biberle süsleyin. Hazırladığınız domates sosunu köftelerin kenarına dökerek, tepsiyi tekrar fırına koyun. Kaşarlar eriyip kızarana kadar fırında pişirin.
Sos: Bir kaşık salçayı sıvıyağda kavurun, rendelediğiniz domatesleri ilave edin. Domatesler pişince, üzerine iki bardak sıcak su ve tuzunu ekleyip bir taşım kaynatın
Püre: rendelediğiniz patatesleri derince bir kaba koyun, üzerine sıvıyağ(veya tereyağı), süt, tuz ilave edin çırpma teli veya el blenderi ile karıştırın.
Not: köftenin içine koyduğunuz ekmek içini isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Pomakların ünlü Tereyağda Kızarmış Peynirli Tavuk Köftesi  
Tavuk kıymasından yapılan köftelerin lezzeti bir başkadır. Meral hanımın gönderdiği Tereyağda Kızarmış Peynirli Tavuk Köftesi  
Tereyağda Kızarmış Peynirli Tavuk Köftesi İçin Gerekli Malzemeler Yarım kilo tavuk kıyma 1 Yumurta 1 Tatlı kaşığı kimyon 1 Tatlı kaşığı karabiber Yarım tatlı kaşığı kekik Tuz Biraz pul biber 1 Yemek kaşığı zeytinyağ 1 Küçük kase rondodan geçirilmiş kaşar 2 Avuç rondodan geçirilmiş bayat ekmek
Tereyağda Kızarmış Peynirli Tavuk Köftesi Yapılışı Kaşar hariç tüm malzemeler kıymanın içine konur ve iyice yoğrulur. Karışımı yoğurma işlemi bittikten sonra elimizi sık sık yağa batırıp harçtan iri parçalar koparıp avucumuzun içinde bastırarak yaydıralım ve içine 1 tatlı kaşığı kaşar koyup ikiye katlayalım. Uçlarını birleştirelim. Her bir köftede elimizi yapışmaması için yağa batıralım . İşlem bittiğinde buzdolabında 10 dakika dinlendirip tavada erittiğimiz tereyağda nar gibi oluncaya kadar pişirelim. Yanında közlenmiş biber domates yeşillik vs servis yapabilirsiniz. Tadı çok harika oluyor. Afiyet olsun... Dobre petit

Fırında Pirinç Köftesi
Pomakların bu en güzel yemeğinin Fırında Pirinç Köftesinin Tarifi
Pirinç harika bir besin pirincle bir birinden harika yemekler yapabilirsiniz genelde pirinç denince aklımıza pilav gelir fakar pirincle bir birinden harika ve leziz yemekler yapabilirsiniz işte onlardan biri Fırında Pirinç Köftesi Tarifi umarım beğenerek yapar ve yersiniz afiyet olsun.
Malzemeler 2 su bardağı baldo pirinç Yeteri kadar su 2 çorba kaşığı sıvıyağ 5-6 adet sivri biber 2 adet domates 2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt 1 adet yumurta Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 5’er dal kıyılmış maydanoz ve dereotu 1 çay kaşığı kabartma tozu Tuz, karabiber, pulbiber
Fırında Pirinç Köftesi Yapılışı
PİRİNCİ tuzlu suda haşlayın. Süzüp soğuması için geniş bir kaba alın. Diğer taraftan sıvıyağı bir tavaya alıp ince kıyılmış sivri biberi kavurun. Üzerine küp doğranmış domates ekleyin. Birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın. Tereyağını küçük bir tavada eritip, unu rengi dönene kadar kavurun. Sütü ekleyin ve koyulaşınca ocaktan alın. 2Soğuyan pirince yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, domatesli karışım, unlu karşım, dereotu, maydanoz, kabartma tozu, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip harmanlayın. 3Hazırladığınız harcı yağlanmış bir fırın kabına, fazla kalın olmayacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve dilimleyerek servis yapı


Bulgurlu Pomak Köftesi
Malzemeler 500 gr dana kıyma Kızartmak için sıvı yağ 2 yemek kaşığl sıvı yağ 1 kahve fincanı ince bulgur 1 büyük soğan 1 adet yumurta 1-2 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı biber salçası 1 su bardağı konserve bezelye 4-5 adet patates 2-3 diş sarımsak Yeteri kadar tuz 
Yapılışı Kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, nane, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğurun. Küçük köfte şeklinde yuvarlayın ve yağda kızartın. Patatesleri küp şeklinde doğrayın ve kızartın. Bir tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra doğranmış sarımsakları ve salçayı kavurun, 2-3 su bardağı su ile ezín.Tepsideki köftelerin üzerine dökerek pişirin. Patates ve bezelyeleri de ilave ederek 2-3 dakika daha pişirdikten sonra servise sunun . Yogurtlu servis de edilir..

Pomak Toplaması ( Ciğerli )


Malzemeler Soğan1 orta boy Maydanoz 1/3 demet Karaciger kuzu1/4 adet Yürek(kuzu) 1 adet Köftelik Bulgur   1/2 su bardağı Un Pul biber yarım  tatlı kaşığı karabiber ,  yarım  tatlı kaşığı kimyon ,  tuz 3 tatlı kaşığı, su 10 su bardağı margarin (erimiş) 8 yemek kaşığı

Tarifi Soğan ve maydanoz ayıklanarak yıkanır.Ciğer ve yürek et makinesinde kıyılır ve geniş bir tepsiye alınır.Üzerine bulgur,un,pulbiber,karabiber,kimyon,reyhan,rendelenmiş soğan ,kıyılmış maydanoz ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılır.Birbirini tutuncaya kadar iyice yoğrulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yassı köfteler yapılır.Köfteler hazırlanırken diğer tarafta geniş bir tencereyle ateşe su konur.Su kaynayınca kalan tuz ilave edilir ve Köfteler yavaş yavaş suya atılır.Tencerenin kapağı kapatılarak 5 dakika sonra yavaşça karıştırılır.Kaynamaya başlayınca kapağı açılır.Köfteler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve pişen köfteler süzülerek servis tabağına alınır. Yağ eritilir,kırmızıbiber ilave edilerek köftelerin üzerine gezdirilir.   

Bulgurlu Pomak Sini Köftesi
  Malzemeler
İçi
1 büyük boy
100
Soğan
2 yemek kaşığı
20
Tereyağı veya margarin (erimiş)
3/4 su bardağı
150
Yağlı Kıyma
1/2 tatlı kaşığı
3
Tuz
1/2 tatlı kaşığı
1
Kırmızı biber
1/2 tatlı kaşığı
1
Karabiber
1/2 tatlı kaşığı
1
Köfte baharı
1/2 tatlı kaşığı
1
Ceviz içi
1/2 su bardağı
50
Dışı


Duru Çiğ köftelik Bulgur
2 su bardağı
320
Pul biber
1/2 tatlı kaşığı
1
Tuz
1/2 tatlı kaşığı
3
Ilık su
1 su bardağı
200
Yağsız kıyma(iki kere çekilmiş)
3/4 su bardağı
150
Zeytinyağı
1/4 su bardağı
50
Biber Salçası
1 tatlı kaşığı
5
Tarifi 


İçi: Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tavada yağ ile soğan sararıncaya kadar kavrulur ve kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulunca tuz, kırmızıbiber, karabiber, köfte baharı ve kıyılmış ceviz eklenip karıştırılır. Ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Dışı: Bulgur geniş bir kaba konur, üzerine kırmızıbiber ve tuz atılır. Ilık sudan azar azar dökülerek iyice yoğrulur. Birbirini tutmaya başlayınca kıyma eklenerek yoğrulur.(tutması için bir yumurta akı ilave edilebilir.)Dış köfte hamuru iki eşit parçaya ayrılır. Köfte hamurunun bir parçası zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine düzgünce yayılır. Üzerine hazırlanan iç eşit olarak dökülür. Köfte hamurunun ikinci parçası da en üste (için üzerine) incelterek yayılır. Üzerine önce biber salçası sonra zeytinyağı gezdirilerek fırında 30-35 dakika pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.

                Video izle  :  Kıymalı pırasalı Pomak böreği



     Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun

HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
web sitemiz
http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.