Salça Yapımı


Evde Biber Salçası Nasıl Yapılır?/ Kaynatma Salça
Ev yapımı olan herşey benim için vazgeçilmezdir. El yapımı demelimiyiz  aslında. Fakat ojeli, uzun tırnaklı eller değil. Plastik eldiven geçirilmiş eller değil. Tertemiz yıkanmış ve sevgiyle tutan, itinayla hazırlayan eller. Annemin, ninemin elleri gibi ... Yıllar geçtikçe sıcak bile fazla yakmamaya başlar o elleri. Bu; emeğin, sevginin karşılığıdır belkide…  
 Ev yapımı olan herşey benim için vazgeçilmezdir. El yapımı demelimiyiz
Malzemeler : 3 Kg salçalık Kırmızı biber
Tarifi : Saplarını ve tohumlarını ayıkladım. İrice doğrayıp düdüklü tencereye attık . Biraz acı olması için, içine 300 gr. kadar acı sivri biberi ayıklayıp koyun. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edin. Düdüklünün kapağını kapatıp, 15 dakika pişirin . Tencereyi eğip suyunu süzün.  Bu suyu süzmek kolaylık sağlıyor. Daha özlü bir salça elde ediyorsunuz. Bu su saf biber suyudur. Atmayın, yemeklerde, çorbalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıcakken el blendırı ile püre haline getirin.  Eğer blendırınız yoksa, biberleri süzgeçten geçirin, kabuklarını atın. Fakat robot veya blender kullanıyorsanız kabuk ayırmaya gerek yok. Tencereyi tekrar ocağa alıp,1 yemek kaşığı tuz ilave edin. Kaynama derecesine gelene kadar karıştırın. Sakın kendi haline ocakta bırakmayın! Her yeriniz salça olur. Suyunu aldığımız için özlü bir kıvamı oluyor ve kaynarken sıçrıyor. Yeniden kaynamaya başladığında kavanozlara koyup, sağlam kapaklarla ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Üzerini örneğin bir battaniyeyle kapatın ki, kapaklar sıkı tutsun. En az 6 saat bu şekilde bekletin. Soğuyunca kaldırıp serin bir yerde muhafaza edin.
NOT: Salçayı bu şekilde yapıp, uygun ortamınız varsa güneşte bekleterek, katı bir salça yapabilirsiniz. Fakat o zaman tuzunu bariz bir şekilde artırmanız gerekir. Aksi halde salça çabuk küflenir.
Konserve yaptığınız kapakların yeni olması çok önemli.
Biber salçası yapmanın asıl yöntemi şöyledir: Biberleri ayıklayıp robot veya kıyma makinasından geçirip püre haline getirin. İçine dile dokunur şekilde tuz atıp geniş kaplara koyun. Güneşte ara sıra karıştırarak suyunu çektirin.
En güzel salça yöntemi güneşte yapılandır. Herşeye dikkat etseniz bile, konserveleriniz bozulabiliyor.  Biraz da kısmet işi belki.
Son bir not: Lütfen hazır salçaları almayın. Önceden içine katkı maddesi katmayanlar bile şimdi katıyorlar. Bazı salçalara kumaş boyası bile katılıyormuş. Salçanızı ya kendiniz yapın, ya da güvendiğiniz birinden alın. Afiyet olsun . Dobre petit
Ev yapımı domates salçası
Hiç katkı maddesi kullanmadan, ev yapımı yiyecekler hazırlamaya devam ediyoruz. Domateslerin en güzel ve olgun zamanı olan Eylül ayındayız. Kış aylarında kullanmak üzere salça, domates sosu, menemen yapmak için en uygun zamandır. Mis gibi ev salçasının yerini hiçbir şey tutamaz, hele bir de kendiniz yapmışsanız. Bir dilim köy ekmeğinin üzerine bir kaşık salça koyun, üstüne biraz zeytinyağı gezdirin, işte size basit ama lezzetli bir tat. Salça ya da sos yapmak için bol etli, olgun, parlak renkli, beresiz domatesleri tercih edin (özellikle bardacık domatesi). Bir paket kaya tuzu alın (artanını turşu ya da salamura yaparken kullanın), hazırlamaya başlayın. Birkaç saat içinde kışlık salçanızı hazırlayıp dolabınıza kaldırın.
Malzemeler: 10 kilo domates, Zeytinyağı ve kalın tuz.
Hazırlanışı: Domatesleri dörde bölün, bir kase içinde bir gün bekletin.
Ertesi gün süzgeçten geçirin. Çekirdeklerini, kabuklarını ayırın. Bez bir torbadan süzün. (Ya da bu işlem yerine, domatesleri kabuklarıyla beraber robottan geçirin.) Torbada kalan pelte kısmı, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek tencerede kısık ateşte, suyunu çekip, koyu bir kıvama gelecek şekilde kaynatın. (Domates ısıya maruz kaldıkça içindeki likopen oranı artar.)Soğuduktan sonra kavanoza doldurun. 10 kilo domatesten 750-1000 gram arası salça çıkıyor.Kavanozda, içine biraz daha tuz ekleyin, karıştırın. Eklenen tuz bakterilerin oluşmasını önler.Üzerine zeytinyağı gezdirin sıkıca kapayın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar. Hazırladığınız salçaları tüketene kadar buzdolabında saklayın.Bu ölçüden 750-1000 gram arası salça çıkmaktadır.
Dikkat edelim!
Kullandığınız kavanoz çok sıcak suda yıkanmış ve kuru olmalı. Mümkünse iç kısmına el ile temas edilmemeli.Kapak olarak kullanılmamış yeni kapak tercih edilmeli. Hazırlanan salça buzdolabında saklanmalı. kendi yaptığınız ki çok daha dayaklı oluyor.

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun

+

HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave  Pomak Kuruluslari  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
Mail adres :  pomakischerkulturverein@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.