Pomak yemekleri tarifleri blog sitemize hoş geldiniz


1876 (Rumi 1293 yılında) başlayan Osmanlı Rus savaşı  hemen ardindan Ekim-1912’de başlayıp bir yıl sonra Ekim-1913’te sona eren Balkan Savaşı, on binlerce insanın ölümüne sebep olmakla kalmamış, yüz binlerce insanı da yerinden yurdundan etmiştir. Bu savaşlara, sahip olduğu topraklarda kurulmuş olan devletlere yenilen, Balkanlar’daki topraklarının neredeyse tamamını kaybeden Osmanlı, sadece Edirne’yi geri alabilmişti. Hemen ardından da, savaşın bir ceremesi olarak, yaklaşık 1.5 milyon insan Batı’dan Doğu’ya, yani Anadolu’ya göç etmişti. Bu, tarih boyunca Anadolu’nun gördüğü en kalabalık göç hareketiydi. Osmanlı İmparatorluğu topraklarını kaybedince, 19. yüzyılın sonlarından 1930’lara kadar, Balkanlar’dan Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Pomaklar, gelenek-görenekleri ve kültürel birikimleriyle birlikte, mutfak ve yemek alışkanlıklarını da Anadolu’ya getirdiler. 
   
Pomak Mutfak Kültürü geçmişten bu güne yaşayan Pomak ulusuna özgü geleneksel ve özel bir Kültürdür. Pomakların Börekleri ,yemekleri , kebapları Pomakların yaşam tarızını yansıtır.

Pomak yemekleri denince akla ilk gelen yemek haliyle Pomak böreğidir. Ancak Pomaklar için, “börek” kelimesi denince akla kabaklı börek gelir. Pomakça “Tikvenik” denmektedir.
Bir de içine değişik peynirler, pekmez, kavurma, sade, tereyağ gibi malzemeler  konularak yenen “kaçamak,” Anadolu’da, mısır ununun kullanıldığı hemen her yerde rastlanan önemli bir tattır.
TIKLA Video izle : Pomakların  milli yemeği Kaçamak Tarifi 
           
Bu büyük göç, kuşkusuz bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir yandan kendine has özelliklerini koruyan ‘Balkan Göçmenleri Mutfağı’nı doğururken; öte yandan da Anadolu’daki köklü yerleşik mutfağı etkiledi. Börekleri ve köfteleriyle ünlü Boşnaklar; turşuların, tatlıların âlâsını yapan Makedonlar; ciğeri, tava yemekleri, hamur işleri ve pırasasıyla ünlü Pomaklar, ve Arnavutlar var olan Anadolu mutfağını alabildiğine zenginleştirdiler. 
 
Pomak Mutfağından Yemek Tarifleri, Pomak  Mutfağından Tatlı Tarifleri, Pomak Mutfağından börek Tarifleri.
Yemek Kültürü

Osmanlılar’ın Balkanlar’daki varlığı 450 yıla kadar uzanıyor. Bir topluluk 450 yıl aynı coğrafyada bulunup da o coğrafyayı etkilememesi mümkün değildir.  Bir yemek kültürüne baktığınızda belirleyici etkenler arasında etnik özellikler ve dinsel özelliklerin çok önemli olmasının yanısıra, asıl olan coğrafyadır. Göçler sıraında toplulukların yanlarında taşıdıkları kültür ve inançların, yerleşe geldikleri coğrafya ile örtüşmesi yemek kültürünün belirlenmesinde önemli bir rol oynar.  
 
Katmer Pomak böreği Video izle
                                 
TIKLAYIN Ana web sitemizi ziyaret edin
                                  Bizi sosyal medyada takip edin

HAKKIMIZDA :  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave  Pomak Kuruluslari  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
Mail adres :  pomakajans@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.